Sydamerika - fotoindex


Karta - översikt Under fem månader från februari till juni 2002 tog jag ledigt från jobbet och stack i väg på ett litet äventyr i Sydamerika. Med ryggsäck på ryggen tog jag mig från Quito i Ecuador till Rio i Brasilien (klicka på kartan). Den här resan är det absolut bästa jag gjort hittills. Trots språkliga begränsningar med bara turistspanska i bagaget fick jag uppleva otroliga saker och träffa trevliga människor från hela världen. Mest förvånad är jag nog ändå över att allt gick så smidigt - nästan helt utan problem. Värt att göra om!

Sverige, Linköping - Foto från jobbet (Ida Infront) för att testa min nyköpta kamera. Björn, Magnus, Andreas.
Ecuador - Grusväg strax utanför Quito, på väg mot vulkanen Pichincha som vi klättrade uppför. Utflykten ordnades av språkskolan (Simon Bolivar) första helgen jag var där.
Ecuador, Quito - Utsikt mot huset där jag bodde första månaden när jag pluggade spanska i Quito (den grå tvåplansvillan alldeles framför det stora militärsjukhuset).
Ecuador, Quito - Mitt rum som inneboende hos familjen Ochoa. (Militärsjukhuset ligger rakt utanför fönstret.)
Ecuador, Cochasqui - Jag och min spanskalärare William på skolutflykt. Jag är blekare än en snögubbe..
Ecuador, Cochasqui - Utflykt ordnad av skolan till en flertusenårig fornlämning vid namn Cochasqui ett par mil från Quito. I hemläxa fick jag skriva en uppsats om utflykten; lite som i småskolan :)
Ecuador, Quito - Plaza de la Independencia i Quito med katedral, presidentpalats och regeringsbyggnad på vardera sidor. Ecuadors flagga tog sig bra på bild.
Ecuador, Mitad del Mundo - Världens mitt. Monumentet markerar var ekvatorn går. Jag kunde inte motstå frestelsen att bli fotograferad med ena foten på norra halvklotet och andra på södra.
Peru, Nazca - Bild över en bakgata i småstaden Nazca.
Peru, Nazca - Nazca är känt för de s.k. nazcalinjerna; kilometerstora figurer i öknen som bara kan ses från luften. Syftet med figurerna som skapades för åtskilliga hundra år sedan är okänt, vilket har gett upphov till åtskilliga mer eller mindre troliga teorier. En trevlig turistfälla. I bildens överkant syns vingen till planet jag flög upp i, i fokus syns figuren kallad just 'austronauten'.
Peru, Nazca - Mumierna är lämningar från nazcacivilisationen som levde i öknen en gång i tiden. En ganska udda bild som passar bra i min kuriosasamling.
Peru, Cañón del Colca - På väg till den spektakulära Colca-dalen nära Arequipa stötte vi ihop med denna tama och synnerligen godissugna lama. Gav mig chansen att äntligen få en närbild av detta vanligtvis skygga djur.
Peru, Cañón del Colca - Jag gjorde en tvådagarsutflykt till colcadalen med övernattning i en liten by. På en restaurang bjöds vi på munter underhållning.
Peru, Cañón del Colca - Med god mat, mycket öl och gott sällskap var stämningen på topp. Själv åt jag en köttgryta på lamakött - mört och gott.
Peru, Cañón del Colca - Colca-dalen är känd för sin dramatiska natur, med djupa dalar och höga berg. Fantastiskt att se! Enligt utsago ska världens djupaste dal ligga här. Men det som drar turisterna är att man här har möjlighet att på nära håll se Kondorer flyga - om man har tur. Vi hade tur!
Peru, Cañón del Colca - Vi var en mycket blandad grupp på utflykten; fransmän, engelsmän, en irländare, kanadensare, japan och två från Australien.
Peru, Cuzco - En odlingsterrass från inkatiden som visade på inkaindianernas stora förmåga att bygga saker i sten; stenarna passar ihop som pusselbitar utan att cement eller liknande använts.
Peru, Cuzco - En berömd tolvhörnig sten som satt mitt i stan i en husgrund från inkatiden.
Peru, Inkaleden - Jag poserande på bron som leder över till inkaleden, startpunkten till den del av stigen som alla turister vandrar. Jag trodde jag skulle blåsa bort från den svajiga bron, men humöret var på topp!
Peru, Inkaleden - Utsikt från tältet på första övernattningsstället. Vi var blöta och möra efter första dagens regn och vandring, men med en sån här utsikt glöms sånt bort!
Peru, Inkaleden - Regnkläderna kom väl till pass.
Peru, Inkaleden - Under andra dagen klättrade vi 1200 meter upp för ett berg och sen ner på andra sidan. Det var som att klättra uppför en trappa en hel dag i regn och kylig blåst. Men jag kom upp, och se så glad jag blev :)
Peru, Inkaleden - Ett idylliskt stycke av inkaleden som den ofta såg ut - som en oändlig stentrappa med berget stupande brant ner på sidan om.
Peru, Inkaleden - Lupiner minsann.
Peru, Inkaleden - Utefter hela stigen fanns ruiner att titta på. Närmast på bilden syns en försvarsanläggning och en odlingsterrass i fjärran. Samt en glad chilenare.
Peru, Machu Picchu - Framme vid den drömlika inkastaden Machu Picchu som ju är inkaledens mål. Den morgon vi var där sveptes hela området in i en tjock dimma till vårt stora förtret. När morgonvärmen väl fick dimman att börja skingras fick jag denna stämningsfulla bild.
Peru, Machu Picchu - Samlingsbild med en del av gruppen jag vandrade med. Återigen en bra grupp med stor blandning av nationaliteter: en holländare, två tyskar, två tjejer från ett krisdrabbat argentina, två britter och två australiensare.
Peru, Machu Picchu - Staden sedd strax ovanifrån. Som ett vykort, om jag får säga det själv..
Peru, Machu Picchu
Peru, Titicacasjön - På Titicacasjön strax utanför staden Puno ligger dessa märkliga flytande öar, bebodda av Uros-folket. Öarna är i själva verket gigantiska förtöjda vassflottar.
Peru, Titicacasjön - En del av husen på öarna var riktigt moderna med plåttak och solceller som genererade elström.
Peru, Titicacasjön - Turistigare än så här kan det knappast bli. Jag fick hjälp av en trevlig fransman som nästan föll ur båten för att knäppa fotot i rätt perspektiv.
Peru, Taquileön - På traditionsrika ön Taquile i Titicacasjön stannade jag en natt och fick känna på äkta lugn. Öns bondebefolkning håller hårt på traditionenerna. Det var en blandning av primitivt, pitoreskt, mysigt och väldigt avspännt.
Peru, Taquileön - Övernattningsrummet. Som nästan ensam turist stannade jag på ön över natten.
Bolivia, La Paz - Bolivias huvudstad La Paz var en positiv överraskning för mig. Jag hade föreställt mig staden som en brottsbelamrad kåkstad som jag snabbt skulle se och resa vidare från. Men La Paz visade sig vara en i högsta grad modern stad som jag trivdes riktigt bra i. Lägst brottslighet av alla Sydamerikas huvudstäder sas det (brasklapp).
Bolivia, La Paz - Stan låg liksom Quito i en gryta, omgiven av massiva och färggranna berg på alla sidor. Eftersom jag gillar berg tyckte jag att stadens sky-line var fantastisk.
Bolivia, Tihuanaco - En bit utanför La Paz fanns arkeologiska lämningar efter Tihuanaco-civilisationen.
Bolivia, Tihuanaco - Ett gäng stenansikten infällda i en stenmur, men mitt saknades..
Bolivia, Tihuanaco - Det något otydliga stenansiktet sägs föreställa en utomjording enligt de som vet. Ett självklart fotoobjekt!
Bolivia, Cochabamba - Linbanor upp till "kristusberget".
Bolivia, Cochabamba - I staden Cochabamba stötte jag helt oplanerat ihop med världens högsta kristusstaty (högre än den i Rio). Jag hade aldrig hört talas om denna turistattraktion innan, men lät inte fotomöjligheten gå förlorad.
Bolivia, Cochabamba - Stor!
Bolivia, Potosí - Staden Potosí är känd för sina en gång i tiden så rika silvergruvor, som under 1500-talet och frammåt finansierade det spanska stormaktsriket. Gruvorna används än i dag trots att dess rikedom sinat och jag gjorde en utflykt dit med två israeler.
Bolivia, Potosí - I gruvan fanns en "gruvdjävul" som arbetarna offrar cigaretter och sprit till innan de börjar arbeta, för att undvika ras och olyckor. Annan säkerhetsutrustning fanns inte.
Bolivia, Potosí - De smällde av en dynamitkubbe ovan jord för oss turister. I bakgrunden syns den lilla gruvstaden (världens högst belägna stad!)
Bolivia, Salar de Uyuni Saltöknen Salar de Uyuni i Bolivia gränsande mot Chile är ett mäktigt turistmål! Öknen består av en uttorkad saltvattensjö med drivor av salt så långt ögat når. Att vandra omkring där kändes precis som att vandra på skar-snö, samma krasande ljud. Befolkningen samlar in salt och säljer; cykeln på bilden tillhör just en saltsamlare.
Bolivia, Salar de Uyuni Driftiga människor hade byggt ett salthotell, precis som ishotellet i Jukkasjärvi fast bygggt med saltblock i stället för is. Faschinerande. Den vita jeepen reste vi runt i.
Bolivia, Salar de Uyuni Julkort? Det ser vintrigt ut, men var stekande hett och bländande vitt.
Bolivia, Salar de Uyuni Här någonstans torde vi ha nått maxhöjden för resan: runt 5000 meter över hav. Högre upp än så har jag aldrig varit.
Bolivia, Salar de Uyuni Panorama.
Bolivia, Salar de Uyuni Panorama.
Bolivia, Salar de Uyuni Flamingos i den spegelblanka lagunen.
Bolivia, Salar de Uyuni Árbol de piedra - stenträdet. Ett mäktigt stenblock som sanden format till ett träd.
Bolivia, Salar de Uyuni Lamor med den dramatiskt blodröda Laguna Colorada i bakgrunden.
Bolivia, Salar de Uyuni En hund anföll plötsligt hjorden, men lamorna jagade bort den. Ett roligt skådespel..
Bolivia, Salar de Uyuni Hjorden skyddar den lilla lamaungen.
Bolivia, Salar de Uyuni Lamor.
Bolivia, Salar de Uyuni Fler lamor.
Bolivia, Salar de Uyuni Ännu fler lamor.
Bolivia, Salar de Uyuni Det som ser ut som is är i själva verket en saltskorpa.
Bolivia, Salar de Uyuni Färgstarkt!
Bolivia, Salar de Uyuni Det var inte lätt att få ett foto av en ensam lama som står still och tittar in i kameran..
Bolivia, Salar de Uyuni Geiser.
Bolivia, Salar de Uyuni Ytterligare en lagun.
Bolivia, Salar de Uyuni Dramatiskt bergslandskap.
Bolivia, Salar de Uyuni Att flyga in i molnen har man hört talas om, men att köra in i densamma är inte lika vanligt. Här ligger molnen som ett lock över dalen nedanför bergen. Så högt upp var vi.
Argentina - En smålustig toalett jag stötte på i Mendoza. Genom att dra i en spak och vrida om ett vred fick man en vattenkaskad i toalettens mitt. Det enda användningsområde jag kunde se var att använda den som en fontän - och som sådan funkade den fint!
Argentina, Buenos Aires - Konstnärskvarteren La Boca i Buenos Aires är kända för sina färggrant målade hus och uppsluppna atmosfär (för att inte tala om horderna med turister). Charmar somliga - själv tyckte jag bara det var gammalt och slitet.
Brasilien, Curitiba - I Brasilien besökte jag de vänner i Curitiba som jag lärde känna när jag gjorde utlandspraktik på företaget EBS Sistemas sommaren 1999. Sedan jag sist var där har företaget vuxit rejält och flyttat in i nya fräscha lokaler i en teknikpark strax utanför stan. Roligt att se! Nästan alla jag träffade sist jobbade kvar så det var roligt att återse dem! Den gästfrihet jag bjöds på var obeskrivlig.
Brasilien, Curitiba - Josias, Mario, Tiago, Fred. Och jag med raksår.
Brasilien, Curitiba - Ett panorama över kontorslandskapet.
Brasilien, Curitiba - EBS-huset.
Brasilien, Curitiba - Josias och Carlos.
Brasilien, Curitiba - Jag och Carlos.
Brasilien, Curitiba - En kväll följde jag med Josias och Rodrigo till universitetet där de pluggar för att se hur det är på en vanlig föreläsning. Lustigt nog kom aldrig föreläsaren, så vi gick till en studentkrog i stället. Lika roligt det!
Brasilien, Curitiba - Rodrigo till vänster och Josias i mitten.
Brasilien, Curitiba - Sista dan jag besökte företaget bjöds det på tårta för att fira Gilmars födelsedag. Gilmar, jag och Carlos (de båda grundarna av företaget).
Brasilien, Rio de Janeiro - Sambastadiumet i Rio där karnevalståget börjar. Eller slutar? Eller både och? Hur som helst var jag tvungen att ta ett kort (det är nog livligare i februari :)
Brasilien, Rio de Janeiro - Jag i all min gudomlighet poserande framför den från vykorten kända kristusstatyn, blickande ut över Rio stad. Vår utflyktstur kom dit ganska sent på dagen när solen börjat skymma och lamporna tänts, men det udda ljuset gav bilden en lyckad karaktär.
Brasilien, Rio de Janeiro